fredag 9 november 2007

Italien, dagis och kalas

                                                     Det är inte alla fans som bråkar...

Italien har verkligen sina bra sidor bl.a. skall man ju inte klaga på fina råvaror som skapar god mat, goda drycker, härligt landskap, ett behagligt klimat (igår hade vi nästan 20 grader varmt) och ett folk som är hjälpsamma och trevliga. Dessutom gillar vi skarpt att folket i Italien umgås över generationsgränserna på ett annat sätt än vad man gör i Sverige. Här är det inte 18-35-åringar som ”äger” stadens gator och torg kvälls- och nattetid – utan det gör alla tillsammans. Kvällstid är sannolikheten precis lika stor att möta en ungdom på stan som att möta en person i våra mor- och farföräldrars ålder och nästan aldrig stöter man på någon som är berusad...(men självklart händer det skit här också, vi är inte naiva...)

Vi har nu varit här i lite mer än 2 månader och det mesta har börjat falla på plats, men fortfarande är det något som inte fallit på plats och det är mitt och barnens godkännande att just få vara i Italien under en längre tid. Eftersom vi (Seb och jag) inte är man och hustru på papper, sambo vet de knappast vad det är :-), måste jag bevisa att jag har egna pengar så att jag inte börjar be staten om bidrag snart. Eller så måste Seb bevisa att han försörjer mig…och det gör han ju, men det är svårt att bevisa för italienarna. Ett skrivet intyg från Seb hjälper föga. Vi fick i alla fall åka till kommunen för att skriva på papper men byrån som hjälper oss med detta hade missat ett papper (som just berörde mig och barnen) och där blev vi stående i 2 h och skickades mellan olika personer. Till slut var det 4 personer som stod och funderade på om de skulle godkänna oss eller ej…Sebs godkännande var snabbt fixat men jag och barnen blev ej godkända och är alltså i landet lite illegalt kan man säga… Så snart en ny blankett skickats hit så skall det dock lösa sig…Tänk så fort det gått om vi varit gifta…men då hade vi (jag) ju inte haft det att drömma om…

Selma har börjat lite smått på dagis, dels för att träffa andra barn och dels för att jag skall skriva uppsats, börja på italienskkurs och i januari dessutom börja undervisa i svenska på den internationella skolan i Montale. Kommunalt dagis är klart Montessori influerat, inte konstigt med tanke på att Maria Montessori kom från Italien. Avdelningen består av ett stort rum som är avdelat i olika sektioner med hjälp av bokhyllor, stora kuddar, leksaksspisar, draperier m.m. Allting finns och är på barnens nivå – det finns inte ett bord eller en stol anpassad för de vuxna (förutom skötbord). När barnen äter sitter de vid små och låga barnbord på små barnstolar och där får fröknarna och föräldrarna glatt klämma sig ner (tacksamma för att de vuxenanpassat några av stolarna genom att de tagit bort armstöden – annars hade det varit troligt att stolarna suttit kvar när man reste sig…) Av leksakerna är Selma mest förtjust i bollhavet eller madrass- och kuddavdelningen. Selma verkar trivas med sin ”tata” (fröken) men är inte riktigt nöjd med maten som de serverar, Selma anser det vara mycket viktigare att organisera och möblera runt bland barnens stolar, bord och sängar…eller klättra upp på sin stol för att sedan fortsätta upp på bordet än att äta…Underbart bordsskick!

Idag (det var igår) är det dags för Hjalmar att gå på ännu ett kalas. Kalaset äger rum i en bokaffär inne i Modena och enligt bilder på butikens hemsida kan jag jämföra den med Meg Ryans karaktärs butik ”Shop around the corner” i filmen Du har mail där hon spelar mot Tom Hanks. Vi får väl se om hemsidan ljuger eller talar sanning! Om nu Hjalmar reflekterar över detta, han har ju knappast sett filmen och brukar vara mer intresserad av maten, leken, kompisarna, presenterna och godiset då det vankas kalas! Det blir nog pappa Seb som får ta ansvaret för huruvida butiken är värd ett extra besök av mamma Nina. Hjalmar kom hem och var nöjd med kalaset eller brottningsmatchen som det senare blivit…Titta på bilderna och se hur butiken såg ut, den är nog värd ett besök av mig! (Ursäkta tempus-kladdet i detta inlägg! Skrevs igår, uppdaterades idag...och jag som är svensklärare och allt!)


1 kommentar:

Naranja sa...

Hej. Kikar in hos er ganska ofta för att se hur ni har det:) Roligt att ni kommit i ordning. Är lite avis på er som har det så varmt och skönt. Här i Karlstad är det 1 plusgrad.. Det var långkalsonger som gällde på promenaden idag!