söndag 9 november 2008

Kastanjer & Ikea


                                                       Hjalmar pausar i kastanjeletandet och mumsar kanelbulle i skogen.

                                                                                            Selma och Sebastian

I lördags var det utflykt med Selmas dagis. Alla barnen på hennes avdelning (med familjer) skulle ut i skogen och plocka kastanjer. Nu var det inte "vanliga" kastanjer som vi skulle plocka utan den sortens kastanjer som man under hösten och vintern brukar rosta och äta. Själva har vi aldrig smakat, men det doftar vansinnigt gott.

                                                                                      Utsikten från Agriturismon

Vi samlades vid dagis och körde i samlad trupp upp i bergen till en privat skog (typiskt Italien, finns inte många allmänna skogar). Här vandrade och slafsade vi runt och samlade kastanjer som barnen skall få pyssla med och smaka på under veckan som kommer. Vädert var kanon men marken aningen blöt efter allt regn som fallit. Efter kastanjeplockningen var hela gruppen bjudna till en agriturismo som ägs av en av barnen på Selmas avdelnings mor- eller farföräldrar för att äta pizza. Det blev en helmysig dag och tidigt på lördags kvällen kröp vi till sängs, trötta...

Söndagen hade vi bestämmt att det var dags att köpa ny säng till Selma. Sagt och gjort, vi styrde bilen mot Ikea. Något försenade kom vi iväg då Hjalmar drog till med en sällan skådad sovmorgon och vaknade runt 9,30. För bara någon vecka sedan öppnade ett nytt Ikeavaruhus i Parma så vi valde att testa det istället för det "gamla vanliga" i Bologna. Ikea är alltid Ikea, kuligt och inspirerande men påfrestande på många plan...Vi fick iallafall tag på en säng, men tyvärr måste den målas. Det blir mitt mission denna veckan.

                                                 Selma övervakar Sebs montering av hennes nya säng.

5 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag visste inte att det fanns två varianter av kastanjer?

Nina sa...

Och jag har blivit uppdaterad av mina kära vän och kollega S att de kastanjer som vi plockade är de vanliga kastanjerna och de som jag antydde vara vanliga är så kallade hästkastanjer. Tack för informationen S! Vi kompletterade varandra väl - borde kanske satsa på att dela en klass en dag? För nöjes skull oxå!

Anonym sa...

Vilka härliga foton! Ni ser ut att ha det kanon och en härlig höst!
Kramar i massor min vän!
Linda

Anna, Fair and True sa...

Så i Sverige finns bara hästkastanjer eller?

Nina sa...

Det kan vi inte svara på, jag lovar att undersöka detta...