onsdag 12 maj 2010

Student Led Conference

Idag har vi varit med om en oförglömlig upplevelse. Nästan iallafall.

Idag var vi inbjudna till Selmas klass för att med Selma som guide visas runt på skolan och ta del av hennes kunskapsutveckling. Låter kanske högtravande för en tre-fyraåring men visst finns det massor att titta på och imponeras av även hos de små barnen. Fram för allt som förälder. Selma tog emot oss, och utan lärare, gick vi igenom de nio stationer som hon hade på sitt schema. Musik, P.E. (idrott), Biblioteket, Mattespel, Skriva/Klippa och Rita, Rollspelsrummet (lekrummet), Datorn (där hon manövrerade datormusen för att visa oss foton från skolan), Portfolion (där hon valt ut och samlat sina bästa saker) och sist, men inte minst, en Fika tillsammans. Selma var först ganska försiktig och nästan lite blyg men efter ett tag lossnade det och hon "läste" böcker för oss i biblioteket, spelade instrument i musikrummet, gjorde en hinderbana från P.E:n, visade sin portfolio med fina bilder, några bokstäver och exempel på ur hennes utveckling gått i konsten att skriva sitt namn. Ritade, skrev och klippte. Selma demonstrera också några av mattespelen för oss. Det mesta pratandet gjorde hon på svenska men hela tiden smög det sig in både engelska och italienska ord. Att prata enbart på engelska med mig och Seb tycker varken Selma eller Hjalmar känns naturligt, så det gör de därför ytterst sällan.

Svårt att vara annat än partisk i detta fall. Partisk, imponerad och otroligt stolt. Fantastiskt och underbart kändes det att få ta del och vara delaktig en stund  hennes värld. Självklart gav vi lovord till Miss G, läraren i gruppen, som jobbar på så bra med klassen och utvecklar eleverna i rasade fart. Och lovord till skolans andra lärare och vuxna, till skolans kunskapsprofil och deras respekt för även de små barnens enorma kunskaper.

Nu har Hjalmar en kompis här och det byggs Lego och Brio Creater för glatta livet i hans rum samtidigt som jag hör dem samtala och diskutera teknikgrejer såsom Nintendo Ds, Ipod, Wii och Playstation. En underhållande diskussion om saker som de uppenbarligen inte är för små för. Enligt sig själva iallafall. Selma och jag förbereder huset för imorgon - då kommer nämligen en fin bit (närmare tre fina bitar) av Sverige på besök.

En utmaning från en av mina trognaste läsare, Jojo på Sicilien, var att publicera sin 10:onde bloggbild. Min tionde bild är den på Selma ätandes italiensk glass. Den andra bilden såg jag då jag letade reda på den förra och kunde inte låta bli att ta den med. Båda är från september 2007.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Jaaa! Vad hàrligt att du tog dig an utmaningen och smickrad att det var den fòrsta av alla. Tack! Och vilken hàrlig bild. Blev sà glad att bara titta pà den.

Anonym sa...

Verkligen stor skillnad på Selma då, när ni flytta ner, o nu när ni skall flytta hem igen.
Och hälsa henne från mormor att hon verkar vara duktig i kindergarten. Kul för er att få se hennes utveckling som 1 åring till snart 4 år.

Mamma/mormor

Vicky sa...

Vilket roligt och bra sätt att visa dagis och deras aktiviteter. Tyder på riktigt engagerade lärare!