tisdag 18 september 2007

Att köra bil i Italien

Efter att många påpekat muntligen och skriftligen att vi skall köra försiktigt måste vi ju bara göra ett inlägg om italiensk bilkörning. Att köra bil i Italien är en upplevelse för alla sinnena och detta inte alltid på ett positivt sätt. Resan man gör i trafiken från punkt A till B innehåller det mesta. Eftersom vi fram till i fredags bara haft en bil på plats har det blivit mycket bilkörning för oss. Varje morgon först till och från Sebs jobb sedan fram och tillbaka till Hjalmars dagis för att några timmar senare åter köra för att hämta Hjalmar och sedan en stund senare köra och hämta Seb. Detta har såklart medfört att vi redan upplevt ett och annat i trafiken.

Det första vi reagerat på är att vägarna är smala och dåliga om man såklart bortser från ”betalvägarna” som är kanon. Påfarter och avfarter är otroligt korta och det finns inget direkt flyt i detta så det är lätt hänt att man blir stående på påfarten ett tag innan man kommer ut på själva vägen, att då behöva accelerera upp i lagom tempo gör att bilarna bakom måste bromsa och allt blir kaos.

Det finns hastighetsbegränsningar i Italien, men de följs sällan. Det finns trafikljus i Italien men de verkar bara omfatta en del av bilisterna och inga av cyklisterna.

Vägen till Hjalmars dagis är en liten och väldigt snirklig landsväg med massor av dolda kurvor och smala passager. Den är lite obehaglig att köra men vägen är otroligt vacker då den nästan hela vägen kantras av vinrankor. Här är hastigheten satt till 50 km/h men jag tror knappt att någon ligger under 70-80 km/h om inte man får det sanna nöjet att köra efter en traktor med en gedigen last av skumpande vindruvor på väg mot den lokala vinfabriken. Detta är en härlig syn som ger lite exotiskt intryck under färden.

På vägarna får man dessutom se en och annan inte helt koncentrerad motorcykelförare svischa förbi; bland annat har jag varit med om motorcykelförare köra om i ca. 100 km/h med bara en hand på styret. Vad han/hon gör med den andra handen? Håller en glass eller varför inte sitter och sms:ar…På en lite mindre väg kom det en vespa farande och föraren på den satt och sneglade i en bok. Ja, ingenting förvånar en så det är verkligen att vara på sin vakt och köra försiktigt –men det gäller alla er andra också, var ni än befinner er!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er! Att hamna bakom en traktor fylld med vindruvor låter enormt exotiskt och vackert ja. Kul att läsa om era första intryck i ert nya hemland! Är det samma i Italien på vissa motorvägar att avfart och påfart är på samma ställe? Det vill säga att just där folk kör på motorvägen ska andra in i samma fil för att man ska av motorvägen...det tycker jag är en spännande konstruktion och undrar vad vägbyggarna tänkte på...
Det låter som att ni har det bra och håller på att vänja er vid alla nyheter. Skönt!
Kram på er alla! Linda

A L V A S - P A P P A ! sa...

Grattis på födelsedagen imorgon Selma (? för jag är lite osäker på att jag är rätt på det?!)