tisdag 28 oktober 2008

Helgresa del 2. LEVANTO & CINQUE TERRE

                                                                            Hjalmar och Seb efter badet i Levanto.

På lördagen mötte vi upp Familjen H i Levanto. Levanto är ett lite samhälle som uppenbarligen ligger bakom och myntade begreppet "slow food" (- alltså motsatsen till fast food:-)) Här går allt sin gilla gång och avslappningen hos oss alla gick inte att ta miste på. Levanto är dessutom ett vackert samhälle som dagen till ära bjöd på härliga 24 grader och sol, vilket medförde att barnen tog årets sista (?) dopp i havet. Vattnet var aningen kallt men ganska uppfriskande. Efter lek, bad, glass och middag tillsammans så drog vi oss tillbaka för att ladda upp inför vårt besök i Cinque Terre. Jag har länge sett fram emot denna utflykt och hoppades att mina höga förväntningar (efter diverse reseskildringar och bilder) skulle införlivas...

Söndagen bjöd på om ännu bättre väder, varma grader och en klarblå himmel. Vi tog tåget från Levanto till Riomaggiore (den av de 5 byarna som ligger längst söderut för att börja vår väg norrut tillbaka till Levanto, förbi alla fem byarna). I Riomaggiore strosade vi runt, lekte i lekpark, fikade och bara njöt av utsiken och gemytet.


                                                                  Riomaggiore + vandringsleden Via delle Amore

Sedan vandrade/promenarade vi på leden, som heter "Via delle amore" (Kärleksvägen, fritt översatt), som går till nästintill liggande by, Manarola. Vandringen var barnvänlig med bra staket, lätt att köra barnvagn, lagom lång/kort (1 km) och oerhört vacker. Väl framme i Manarola blev det fika i väntan på båten som skulle ta oss till Vernazza.

                                                                                                Manarola

Under båtfärden passerade vi Corniglia, den av de 5 byarna som inte ligger vid havet eller vid tågstation, utan många, många trappsteg upp för berget (inte barn- och vagnvänligt med andra ord.) I Vernazza åt vi en sen lunch innan vi tog tåget tillbaka till Levanto. På denna tågsträcka passerade och skymtade vi Monterosso al Mare, den by (tillsammans med Corniglia) som gör att vi redan har planer på att åka tillbaka, vill ju se alla fem byarna.

                                                                                            Corniglia

                                                                                              Vernazza

Det införlivade alla mina förväntningar och ännu mer. Superlativen känns fjuttiga och beskrivningarna tillkortakommande...Området kändes som en illusion, en kuliss att vandra omkring i. Tyvärr tror jag inte att mina bilder kan återge det vi upplevde. Vädret och sällskapet gjorde det klart inte sämre, utan spädde säkert på min positiva syn på det hela. Låter som en klyscha...men Cinque Terre bör man inte missa!



2 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Vackert! Jag vill också åka dit någon gång!

Anonym sa...

det är lite annat klass än byarna på sträckan lund-hjärup-åkarp-burlöv-malmö......
kram mia