måndag 1 juni 2009

Assisi

Borgen som övervakar Assisi.


Hjalmar spanar ut.

Jag och barnen poserar utanför Basilikan, där det bjuds på finfin utsikt över Umbriens slätter.

Basilikan som sedan år 2000 är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

Vårt första mål under vår helg i Umbrien var Assisi. Vi, liksom många andra långlediga italienare, gav oss i väg på lördagsmorgonen, och hamnade i trafikkaos på autostradan mellan Modena och Bologna. Vi valde att köra av och köra småvägarna istället. En bit utanför Bologna gav vi autostradan en ny chans och det fungerade. Mycket trafik men inget kaos. Lagom till lunch kom vi till Assisi, intog lunch och gav oss sedan in i kultur, historia och religion på hög nivå. Munken Franciskus var född och verkade i Assisi under slutet av 1100-talet och början av 1200-talet. Han grundade Franciskanorden och fortfarande idag vimlar det av franciskanermunkar i pilgrimsmålet Assisi. Vi beskådade och beundrade Basilikan och andra kyrkor, gränder, hus och framförallt utsikten som Assisi bjuder på. Vädret var på lagom turistnivå, soligt men inte allt för varmt!

En av många vackra och mysiga gränder i Assisi.

Utsiken från Assisi.

Sedan gav vi oss av till agriturismon vi bokat in oss på. Då var det redan middagsdags och poolen fick snällt vänta på oss till morgondagen. En morgondag som bjöd på regn! Vi besökte Perugia. Även det en vacker stad men tyvärr gör sig den inte lika väl i regn som i solsken kan jag tänka. Tyvärr. Åter tillbaka på agriturismon blev det "favorit i repris" från gårdagen. Grillning och damer mot herrar i Picionary, Charader och Tabu. Så mycket skratt det blev...ställningen mellan damerna och herrarna är olidligt spännande...LIKA! Alla är ute efter snabb revanch. Så snart blir det återträff och "game night"!

Även måndagen var grå och trist så vår familj valde att köra hem istället för att turista lite extra. Summa sumarum är att Umbrien verkligen är värt ett besök - framförallt Assisi. Underbart! Såklart hade helgen varit ännu bättre med sol och värme men i goda vänners lag hade vi, vädret till trots, det kanon!

Vårt hus

Ett spännande möte ägde rum då jag och Selma befann oss inne i Basilikans butik. Selma hade fått lov att välja ut några bilder/vykort att köpa med hem och när vi står där och pratar och diskuterar kommer en munk fram till oss och frågar oss, på dansk/svenska, om vi är från Sverige. Det visar sig vara Broder Teodor. Lite snabbt berättar Broder Teodor sin livshistoria, om valet att bli munk i Assisi (som han varit i 22 år i år, tidigare verksam i Roskilde i Danmark) för oss. En svindlade historia. Under vårt samtal får Selma syn på ett rosa armband i butiken som Broder Teodor köper till henne som gåva. Ett spännande och ganska gripande möte och samtal.

Munkar i Assisi, dock ej Broder Teodor.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Helt fantastiskt! Ni har det gött. Själv ska jag byta arbetsplats...Har tackat ja till jobbet på skolan med de yngre eleverna. Spännande och pirrit.
Hur stor är inte Zlatan nu i Italien!!!
kramar/sofia

Anonym sa...

Fina vyer fr Umbrien, och där ser fantastiskt ut fr borgen.
Kul med den där munken.
Inte alls roligt med regn, vi har haft strålande dagar, men det väntas regn o kallare.
Nu kommer jag snart ner, längtar efter er alla.

Mamma Mona

Nina sa...

Sofia: Bra gjort! Förstår spänningen och pirrigheten men är övertygad om att det kommer bli kanon. Håll ögon och öron öppna för ännu en tjänst...så kan vi bli kolleger igen!
Zlatan är STOR...Han var stor redan innan - nu en av de största nånsin!

Mamma/Mormor: VÄLKOMMEN!!!! Vädret skall bjuda på sol och lite moln och lite regn och med temperaturer runt 25-30 grader.

Anonym sa...

Helt fantastiskt!!!! Ser underbart ut..... och du, har det äntligen blivit inköpt nya solbrillor!!!!???
FORZA ZLATAN!!!!!!!!! "Ingen kickar fotboll som han....." (Frans) Kram kram kram

Anonym sa...

Uuppss, glömde skriva att "kommentaren" var från stora syster.

Anonym sa...

Blir bara mer o mer sugen på att hälsa på er! Superfina bilder!

Vicky sa...

Det ser väldigt fint ut! Min bror var i Assisi förra året, men jag vet inte om vi lyckas ta oss dit nån gång... Just nu njuter jag faktiskt av att inte resa ett litet tag :)

lurigopalia sa...

Vilka fina bilder och vad spännande med munken.Det här landet är värkligen underbart, det är så mycket jag vill se. Skulle behöva gå i pension nu och resa runt. Men då skulle jag nog sakna hästarna. Jag får ta lite Italien åt gången.kram

Miranda sa...

Nu har jag bara läst första inlägget, men här ska följas. Har själv bott i Perugia och älskar staden, så det är synd att ni inte fick se dess skönhet. Assisi däremot kan jag inte annat än hålla med om, så fint så fint!